Connect with us

CELEBRITY

Jedzenie rujnuje planetę. Naukowcy alarmują, a Europa się wycofuje

Published

on

Nawet gdyby świat jutro przestał spalać węgiel, ropę i gaz, to i tak to, co jemy, wystarczyłoby, aby ogrzać klimat o ponad 1,5 stopnia Celsjusza. Przełomowe badanie wskazuje, że systemy żywnościowe przekraczają granice możliwości Ziemi. Europa kiedyś obiecywała przewodzić zmianom, aby to zmienić, ale rewolucja spaliła na panewce. Zamiast tego, Unia Europejska powróciła do tradycyjnych sporów o to, czy wprowadzić ograniczenia dopłat do rolnictwa, jak poradzić sobie z importem z Ukrainy lub Ameryki Łacińskiej i jak uspokoić rozgniewanych rolników we Francji, Niemczech i Polsce.

Takie jest surowe ostrzeżenie komisji EAT-Lancet, złożonej z ponad 70 czołowych naukowców z sześciu kontynentów, która w piątek opublikowała najbardziej kompleksową jak dotąd ocenę tego, w jaki sposób nawyki żywieniowe destabilizują planetę. Prawie jedna trzecia globalnej emisji gazów cieplarnianych pochodzi z żywności, w tym z metanu wydzielanego przez bydło, lasów wycinanych na paszę dla zwierząt i energii kopalnej wykorzystywanej do produkcji nawozów. Szkody nie kończą się na emisjach.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2025 USAtalkin