Connect with us

CELEBRITY

Nie ma lepszego grzyba do zupy i jajecznicy. Smaczny i łatwo dostępny, ale z jednym minusem

Published

on

Chociaż w lasach pojawia się dość często, rzadko trafia do koszyków. Mowa o płachetce zwyczajnej, jadalnym grzybie, o którym wielu grzybiarzy wciąż zapomina. Wyróżnia się wyglądem i smakiem, choć ma jedną cechę, która może zniechęcić. Wyjaśniamy, czy warto go zbierać.

Płachetka zwyczajna znana jest też jako bydlarka, kołpak, płachta, turek, niemka, leśna pieczarka oraz płachetka kołpakowata. Rośnie w lasach świerkowych i sosnowych na ubogich oraz kwaśnych glebach piaszczystych. Często występuje w sąsiedztwie porostu chrobotka kubkowego i mchu bielistki siwej. W naszym kraju owocniki pojawiają się od lipca do października.

Jak wygląda grzyb kołpak? To prawdziwa leśna perełka
Grzyb jest dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski. Idealnie nadaje się do marynowania w occie, więc to świetna propozycja dla osób, które lubią robić przetwory. Nie jest jednak zalecany do zbierania przez początkujących grzybiarzy. Wszystko przez to, że istnieją podobne, lecz trujące gatunki zasłonaków i łatwo się pomylić.

Kołpak rośnie w grupach, często w dużych skupiskach, podobnie jak kurki czy boczniaki. Jego kapelusz jest pokryty charakterystycznymi, suchymi łuskami w kolorze miodowo-brązowym, co może ułatwić rozpoznanie. Niestety, ma jedną wadę: łatwo robaczywieje. To właśnie dlatego wiele osób pomija płachetkę w lesie.

Czy płachetka zwyczajna jest jadalna? Warto wrzucić ją do koszyka
Młode egzemplarze bydlarki mogą być całkiem dobre do użytku kulinarnego, ale starsze sztuki często są przejedzone przez larwy owadów, przez co grzyb szybko traci wartość użytkową. Trzon turka jest dość wysoki, może mieć do 15 cm. Posiada mocno przytwierdzony, lekko falowany pierścień. Ma łagodny smak, więc doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz sosów. Płachetkę zwyczajną charakteryzuje dość wilgotny, mięsisty miąższ, który nie nadaje się do suszenia. Po wysuszeniu traci bowiem strukturę oraz smak, a grzyb może nawet stać się nieprzyjemnie twardy lub gumowaty. O wiele lepiej go poddusić albo podsmażyć i wykorzystać np. do pierogów czy naleśników lub jako dodatek do potraw z patelni, takich jak jajecznica.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2025 USAtalkin